Този сайт използва бисквитки, за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му, автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация

Публикации

Предлагат нови правила за предписване на лекарства за онкоболни

Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага здравното министерство. Предвижда се протоколите от решенията на комисиите, които предписват терапиите, да се подават електронно. Целта е да се осигури възможност за по-голям контрол на здравната каса, върху разходите за онколекарства.

Голяма част от онкологичните болници в страната разходват лекарствата неефективно, показват резултатите от проверките на медицинския одит през миналата година.

Емил Велчовски - главен секретар на ИАМО: Разтварят се 450 грама. Съгласно това, което ви е определено от онкологичната комисия са 400 грама. Останалите 50 грама се унищожават.

Болниците могат да събират остатъците от медикаментите и да ги прилагат на други пациенти.

магистър-фармацевт Кръстинка Димитрова - болнична аптека УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Остатъкът може да се съхранява в рамките на 24 часа в хладилник. Така,че ако има следващ протокол със същото лекарство се използва лекарството.

д-р Сотир Караниколов - управител на КОЦ-Шумен: Ние съчетаваме лечението на няколко болни със сходна терапия. Приемат се групово, за да може да се използва максимално съответното лекарство.

Здравната каса е предприела мерки за решаване на проблема и вече плаща за доза, а не за опаковка използвано лекарство.

д-р Страшимир Генев - директор на Дирекция "Болнична медицинка помощ", НЗОК: Това гарантира,че няма да се формират излишъци и те няма да се изхвърлят.

Предвижда се онкокомисиите да подават по електронен път протоколите с решенията за назначаване на терапия. Така ще се следи ефекта от лечението и ще се ограничат възможностите за грешки и злоупотреби. Освен това, болниците ще трябва да описват всички остатъци от медикаменти. В момента правилото важи само за скъпоструващите такива.

д-р Страшимир Генев - директор на Дирекция "Болнична медицинка помощ", НЗОК: Това щи помогне на лечебните заведения, така да си планират и организират нещата, че да не се създават излишъци. Тоест тези излишъци да се прилагат на съответните пациенти.

Според магистър-фрмацевт Димитрова новото изискване ще увеличи административната тежест. 


магистър-фармацевт Кръстинка Димитрова - болнична аптека УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Аз мисля,че всичко това е направено да повиши контрола и смятам,че е правилно.

От касата обясниха, че болниците вече са длъжни да отчитат всеки ден използваните онколекарства. Преди това се е случвало веднъж месечно.

Източник: БНТ

Оперативна програма "Добро управление"

Проект „#ДаЗащитимНашатаГрижа“, Административен договор № BG05SFOP001-2.009-0009-C01/27.12.2018 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд