Този сайт използва бисквитки, за да подобри услугите и опита на потребителите. Ако решите да продължите разглеждането му, автоматично приемате тяхното използване. Подробна информация

Публикации

България няма адекватна политика за борба с онкологичните заболявания

В България липсват както програма за контрол над злокачествените заболявания, така и национална скрининг програма за тези заболявания. Това е причина за късното откриване на злокачествените заболявания и високата смъртност от тях. Това съобщи директорът на Националния раков регистър проф. Здравка Валерианова в понеделник по повод 4 февруари, когато се отбелязва Световния ден за борба с рака.

Мотото на Световния ден за борба с рака тази година е "Аз съм и аз ще бъда!" .

Липсва адекватна политика

У нас правителството и държавата трябва да обърнат внимание на нарастването на показателите за заболеваемост и смъртност от злокачествени заболявания, коментира Валерианова пред БНР. Тя посочи, че в България липсва ефективна профилактична дейност и това ни поставя сред европейските страни с най-високи показатели и на заболеваемост и на смъртност.

“Затова все повече и повече пари ще даваме за лечение на рака, вместо да спасяваме живота на здравите хора и да хващаме рака в ранен стадий, когато ще ни струва в пъти поевтино“, заяви проф. Валерианова.

Тя посочи, че купуването на модерна апаратура не е достатъчно: “Защото ще продължаваме да наливаме пари и да казваме: “Те не стигат“ и няма да стигат, докато не стартираме национална скринингова програма и преди нея – национален план за контрол на злокачествените заболявания.“

От няколко години страната ни няма и работещ раков регистър поради административни неуредици и неглижирането на проблема от здравните власти. Без ясна статистика институциите от своя страна не могат да планират и формират адекватни политики по превенция и лечение на онкологичните заболявания.

Новите случаи на рак са нараснали с 9% за 5 години

В световен мащаб и у нас болните от рак се увеличават заради нарастването на населението като цяло и повишаването на продължителността на живота, като с достигането на понапреднала възраст рискът от развитие на злокачествено заболяване нараства. Валерианова обяснява, че заболеваемостта е свързана и със социално-икономическото развитие на дадена страна – здравна култура, начин на хранене. Доказано е, че 80% от рисковите фактори за онкозаболяванията се дължат на околната среда.

В България за 2018 г. новите случаи на болни от рак са 35 378. Те са с 9% повече от тези за 2013 г. У нас се увеличават и смъртните случаи на болни от рак. За 2018 г. те са 19 139, което е с 6.3% повече спрямо 2013 г.

Валерианова съобщи, че има 83 849 души, които са преживели пет години с диагнозата рак. Голяма част от тях са с рак на гърдата. “Този факт се дължи на напредъка в диагностиката и лечението на карцинома. Отчитаме увеличаване на случаите с рак на женската гърда, които са в начален стадий – първи и втори“, посочи тя.

При рака на маточната шийка нещата обаче не стоят така – при всяка пета жена откритият рак е вече в четвърти стадий. При редовна профилактика онкологичното заболяване може да бъде открито в ранен стадий, когато шансовете за лечение са много по-големи.

Тази година Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) отбелязва Световния ден за борба с река с призив към пациентите да участват в проучване, инициирано в страните от Балканския регион с цел да се съпоставят възможностите (достъп и грижи) и резултатите (увеличена преживяемост, трайни ремисии) от лечението в нашия регион и страните от Централна Европа. Резултатите от проучването ще бъдат представени по време на Европейския ден на пациента 18 априли ще бъдат съпоставени с резултатите от страните от Централна Европа и света.

Как да намалим риска от онкологични заболявания?

В световен мащаб 1 от 6 смъртни случая е причинен от онкологично заболяване. Новорегистрираните случаи на рак в света са над 18 милиона, а умиранията от ракови заболявания превишават 9 милиона годишно. Един от четирима мъже и всяка една от пет жени заболяват от рак. От заболелите един на осем мъже и една на единайсет жени умират от онкозаболявания.

Според препоръките на СЗО начините да намалим риска си от развитие на онкологично заболяване е като не пушим, храним се балансирано и здравословно, ваксинираме децата срещу хепатит B и HPV вирус, избягваме прекомерно излагане на слънце, намалим въздушното замърсяване, водим физически активен начин на живот, консумираме алкохол умерено, участваме в скринингови програми за превенция на заболяванията.

Технологиите в борбата с рака

В световен мащаб се възлагат големи надежди на новите технологии в борбата с онкологичните заболявания. Българският проект MaXIMA, финансиран от ЕС, създава 3D компютърни модели на злокачествени тумори на гърдата. Те могат да бъдат използвани за разработването на нови технологии за ранно диагностициране на най-сложните форми на болестта. Проектът се развива в партньорство с екипи от Белгия и Италия, и има реален потенциал да помогне в борбата с тежкото заболяване.

Екипът на MaXIMA работи върху създаването на база данни с над 180 туморни модела, както и на софтуерни приложения, които използват тези модели и предоставят висококачествени изображения за целите на ранната диагностика. След края на проекта базата данни ще бъде предоставена свободно на други изследователски екипи, лекари и производители на медицинска апаратура.

Като част от проекта е създадена специална база данни с над 180 компютърни модела на туморни образования на гърдата, които са трудни за улавяне при стандартните прегледи.

Моделите ще дадат възможност на лекари и компании, разработващи медицинска апаратура, да предоставят нови медицински продукти и решения на пазара. 

Източник: mediapool.bg

Оперативна програма "Добро управление"

Проект „#ДаЗащитимНашатаГрижа“, Административен договор № BG05SFOP001-2.009-0009-C01/27.12.2018 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд